Case
Kvadrat: Det ekstra arbejde har været det hele værd
I dag integrerer mange virksomheder miljøet i deres forretningsstrategi. Det gælder også den midtjyske tekstilvirksomhed Kvadrat, der har licens til EU Ecolabel. Men hvordan skaber miljømærket merværd? Og hvad kræver det egentlig at blive licenshaver?

Kvadrat er Europas førende producent af designtekstiler. Virksomheden skaber tekstilprodukter til både private og offentlige rum – og arbejder ofte sammen med førende designere, arkitekter og kunstnere. Men Kvadrats produkter er ikke kun moderigtige – de skal også være fremstillet under hensyntagen til både mennesker og miljø. Kvadrat vil nemlig miljøet, og derfor har de licens til EU Ecolabel.
Miljømærke med merværdi
Miljømærkers kerneopgave er at gøre det enkelt for både private og professionelle forbrugere at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter. EU Ecolabel er med andre ord en garanti for, at produkter lever op til skrappe miljøkrav i hele livscyklus. Det skaber tryghed og sikrer forbrugerne mod greenwashing. Og det er netop den troværdighed, der officielle miljømærker som fx EU Ecolabel til brugbare markedsføringsredskaber for licenshavere. Det oplever de også i Kvadrat.
For Kvadrat er EU Ecolabel et effektivt positioneringsværktøj, der kan hjælpe til at skabe en miljøprofil, der giver forbrugeren gode argumenter for at købe virksomhedens produkter. Jette Lindgaard, der er Sustainability Responsible i Kvadrat, siger følgende om den værdi, det giver at være licenshaver:
- Vi bruger EU Ecolabel til at skabe en attraktiv miljøprofil ved at fortælle om mærket og de skrappe krav, vi lever op til i alle led af virksomheden – det er ikke bare en test af det færdige produkt. For os er det positivt, at vi kan fortælle kunderne om de kriterier, vi opfylder – og at en uafhængig tredjepart har været inde og se på produktet og har godkendt det. På den måde hjælper EU Ecolabel brandværdi os med at skabe en troværdig, grøn profil.
Indsigt i egen virksomhed
De skrappe krav og faste rammer er ikke kun til gavn for virksomhedens markedsføring og forbrugernes tryghed. De er også til gavn for de virksomheder, der sætter bæredygtige tiltag højt og gerne vil gå forrest i kampen for miljøet. Kriterierne bliver nemlig løbende strammet.
- EU Ecolabel sikrer, at vores miljøindsats er optimal og sparer os for at afsætte ressourcer til – og træffe beslutninger om – hvor vi skal sætte ind, eller hvornår og hvordan vi bør ændre eller optimere vores miljøengagement. Når miljømærket strammer kravene, så strammer vi også op, og på den måde sikrer vi en konstant bæredygtig udvikling, fortæller Jette Lindgaard, Sustainability Responsible i Kvadrat og tilføjer:
- Når man søger om en licens, er der en meget grundig kontrol, og derudover er løbende kontrol også en naturlig del af det at have licens til et af de officielle miljømærker. Det kan lyde skræmmende, men vi oplever det faktisk mere som en tryghed og en guide til en god indsats for miljøet.
For en virksomhed som Kvadrat, der har mange underleverandører, kræver det en stor indsats at få en miljømærkelicens. EU Ecolabel livscyklusperspektiv betyder nemlig, at der bliver stillet krav til hele produktets rejse – fra produktion til distribution. Derfor er det nødvendigt for Kvadrat at tænke miljørigtighed helt ud i de yderste led af virksomheden. For eksempel skal ulden, der er klippet af fårene vaskes – og det skal være på et uldvaskeri, der lever op til kravene.
- Det ekstra arbejde har været det hele værd. Det har givet os indsigt i vores egen virksomhed og i dens processer fra yderst til inderst, konkluderer Jette Lindgaard.