Spring til indhold
EU-Blomsten logo

Nyhed

02.12.2024

Grønne offentlige indkøb: Sænk forbruget og styrk samarbejdet

På konferencen Indkøb i Nordjylland blev der sat fokus på konkrete værktøjer til at styrke arbejdet med grønnere og mere cirkulære indkøb i det offentlige. Her blev det bl.a. understreget, at forbruget skal gentænkes, samtidig med at samarbejdet imellem kommunerne med fordel kan styrkes.

Billede fra konferencen ”Indkøb i Nordjylland: Bliv klædt på til grønnere indkøb”

Konferencen ”Indkøb i Nordjylland: Bliv klædt på til grønnere indkøb” samlede i forrige uge mere end 100 politikere, indkøbere og leverandører på tværs af det private og offentlige. Det var anden gang, at konferencen blev afholdt, og denne gang var fokus på konkrete cases og værktøjer til at styrke arbejdet med de grønnere indkøb:

”Vi vil klæde jer på til at gå fra ord til handling, til at kunne træffe grønnere og mere cirkulære beslutninger – herunder beslutninger, der nedbringer forbruget,” sagde Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, i åbningstalen.

Det offentlige forbrug skal gentænkes

Dagens program stod bl.a. på oplæg af Jane Møller Pedersen, kontorchef i KL, som præsenterede det grønne fokus i den fælleskommunale indkøbsstrategi ”Sammen om indkøb og forbrug”. Strategien blev vedtaget tidligere i år og skal sætte retningen for kommunernes indkøb og forbrug frem mod 2030:

”Kommunernes indkøb og forbrug skal gentænkes. Vi skal hele tiden stille os selv spørgsmålet om, hvilket forbrug der er nødvendigt. Kan vi fx løse et behov uden at købe ind, kan vi genbruge eller købe brugt, og når vi køber nyt – kan vi købe mere miljø- og klimavenlige løsninger inden for den eksisterende ramme”, lød det fra Jane Møller Pedersen.

Repræsentanter fra indkøbsafdelingerne i Randers, Aalborg og Hjørring Kommune gav eksempler på, hvordan de arbejder med at gentænke forbruget. Cecilie Førby, udbuds- og kontraktchef i Odense Kommune, fortalte bl.a. om deres succes med at indføre mere nøjsomt forbrug gennem kampagner og konkrete handlinger i dagligdagens indkøb og udbud:

”Fra primært at fokusere på indkøb og forbrug, har vi skiftet fokus til at reducere dette. Vi har iværksat forskellige tiltag, fx færre fysiske lagre og standardisering af sortiment, hvilket har reduceret vores forbrug betydeligt. I forhold til cirkulær økonomi har vi igangsat aktiviteter som dele- og bytteløsninger på alt fra kommunens møbler til PlayStation-spil i SFO’erne.”

Miljømærker som redskab til at reducere klimaaftryk

Odense Kommune arbejder også fokuseret med at reducere det samlede klimaaftryk og som led i denne indsats stilles krav om miljømærker i udbud. Og også Hjørring Kommune bruger miljømærkerne som et redskab til at styrke de grønnere indkøb:

”Svanemærket er utrolig vigtigt for os. Det sikrer, at der er styr på, at de produkter, vi hver dag bruger i kommunen, overholder de fastsatte miljøkrav. Det er en kæmpe hjælp for os, at vi ikke selv skal have den viden og ikke selv skal gennemføre kontrol,” sagde Ann Dyhr, afdelingsleder, juridisk afdeling og indkøb- og udbudsafdelingen, Hjørring Kommune.

Cecilie Førby tilføjede:

”Det er vigtigt, at udbuddet og konkurrencen om at kunne levere efter vores grønne krav fortsat bliver stimuleret.”

Fælles dialog og samarbejde er afgørende

For at sikre et match mellem behovet i kommunerne, og de produkter, der tilbydes og leveres, er der brug for samarbejde og markedsdialog. Det understregede flere af deltagerne i en paneldebat, heriblandt Tobias Bøgeskov Eriksen, byrådsmedlem (S), Aalborg Kommune.

Tobias Bøgeskov Eriksen fremhævede ligeledes samarbejdet mellem kommunerne som værende altafgørende for at kunne foretage grønnere og bedre indkøb:

”Vi har en fælles opgave i at sikre en god kernevelfærd til vores borgere – derfor kan vi med fordel samarbejde meget mere og dele vores grønne viden og succeser på tværs af kommunerne – naturligvis med respekt for lokale forhold. Det er fx oplagt at lave fælles kommunale udbud, som er en opgave, der typisk er meget omfattende for den enkelte kommune”, sagde Tobias Bøgeskov Eriksen, og tilføjede:

”Vi har allerede nogle gode indkøbsfællesskaber i Nordjylland, men det kunne være spændende at se på, hvad potentialet er, hvis vi går i endnu tættere dialog og bliver endnu stærkere som region.”

I paneldebatten deltog også Marck Højbjerg Matthiasen, CEO, dantoy, Kurt Nedergaard, direktør for CSR & kvalitet i Gabriel, Ann Dyhr fra Hjørring Kommune og Jan V. Nielsen, indkøbschef i Aalborg Kommune.

Indkøb i Nordjylland blev arrangeret af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Nordjylland og Miljømærkning Danmark på initiativ af Tobias Bøgeskov Eriksen. Det er anden gang, konferencen afholdes – første gang var i januar.

Læs også