Spring til indhold
EU-Blomsten logo

Case

Champost: EU Ecolabel dokumenterer indsatsen

I snart ti år har Champost haft miljøcertificeret deres jordforbedringsmiddel med EU Ecolabel. Den nordjyske virksomhed bruger både EU Ecolabel til at styrke konkurrenceevnen og sikre forbrugerne mod greenwashing.

Møg bliver til jordforbedringsprodukt på GærupGård

På Gærupgård ved Snedsted bliver der hver uge leveret frisk hestemøg og halm fra de lokale rideskoler i Thy. Møget ligger på en lukket møgplads, hvor det forkomposterer og bliver iltet og vendt ved hjælp af en gummiged. Bagefter kommer det videre i processen i en stor hal, hvor det bliver stakket i såkaldte miler på 250 x 250 cm høj og bred. Her bliver varmen intensiveret, og mikrolivet begynder for alvor at arbejde. Ved hjælp af en maskine bliver komposten vendt og iltet – og den bliver samtidig mere og mere ensartet.

For at komposten bliver 100 % fri for ukrudtsfrø, svampesygdomme, salmonella og skadedyr skal den gennem en pasteuriseringsproces. Her bliver det lagt ind i kabiner, hvor komposten bliver overvåget i kontrollerede forhold. Til sidst bliver komposten nedkølet og er nu klar til at blive pakket og leveret.

”Der går cirka fire uger, fra vi modtager råvaren fra de lokale rideskoler, til vi har det færdige jordforbedringsprodukt. Og jeg vil mene, at vores produkt er så miljømæssigt bæredygtigt, som det kan være,” siger Henrik Goul, der er 3. generation i den familiedrevne virksomhed, som han ejer sammen med sin far Søren Goul.

Er blevet en konkurrencefordel

Champost har haft certificeret deres jordforbedringsprodukt med EU Ecolabel i snart 10 år:

”Vi valgte at gå efter certificeringen, fordi vi gerne ville vise, at de bæredygtige tiltag ikke bare er noget, vi taler om, men at der rent faktisk er handling bag ordene. Det har vi nu haft dokumentation på siden 2015, hvor vi opnåede vores første licens – og vi har siden da fået certificeringen fornyet i takt med, at EU Ecolabel har strammet kravene,” fortæller Henrik Goul og fortsætter:

”På det danske marked er der i øjeblikket ikke andre i branchen, der har EU Ecolabel på deres jordforbedringsmidler – på den måde er mærket også blevet en konkurrencefordel for os.”

Hænder der holder jordforbedringsprodukt

Øger indsigten i egen virksomhed og sikrer udvikling

Champost sælger i dag både til det danske og det tyske marked. Og det viste sig at være en stor fordel at have EU Ecolabel, da virksomheden forrige år begyndte at eksportere til netop det tyske marked:

”Vi mødte flere krav fra det tyske marked, der mindede om de krav, som EU Ecolabel stiller. På den måde var vi godt stillet, fordi vi havde dokumentationen i orden,” siger Henrik Goul, der også fremhæver andre fordele ved at arbejde med EU’s officielle miljømærke:

”At arbejde med en tredjepartscertificering har givet os indsigt i vores egen virksomhed og i vores processer fra yderst til inderst. Når EU Ecolabel strammer kravene, så strammer vi også op, og på den måde sikrer vi konstant en mere bæredygtig udvikling.”

Skaber tryghed og sikrer mod greenwashing

Champost jordforbedring bidrager til en mere frugtbar jord og må gerne anvendes til økologisk brug. Når man bruger det som topdække i sine bede, er det bl.a. med til at holde på jordens fugtighed, begrænse ukrudtsvæksten og bidrage til at regulere jordens temperatur – og samtidig frigiver komposten langsomt næringsstoffer, der styrker og gavner planterne.

”Vi fornemmer, at forbrugerne har fået øget fokus på at vælge mere miljøvenlige produkter, men vi oplever også, at vi befinder os i en tid med meget fokus på greenwashing. Her er EU Ecolabel med til at gøre en forskel, fordi det viser, at der er dokumentation bag ordene, idet produktet er tredjepartscertificeret, og på den måde er miljømærket med til at skabe tryghed og sikre forbrugerne mod greenwashing,” siger Henrik Goul.

Fakta om Champost

  • Beliggende ved Snedsted i Thy.
  • En familieejet jordvirksomhed; etableret som Thy Champignon af Kresten Goul i 1963 og har siden 2003 eksisteret som Champost med Søren og Henrik Goul ved roret.
  • Har haft certificeret deres jordforbedring med EU Ecolabel siden 2015.
  • Virksomhedens kerneprodukt er Champost Jordforbedring, som er et naturprodukt, der består af varmebehandlet og komposteret hestemøg.
  • Har direkte salg til Danmark og Tyskland
  • Pt. eneste virksomhed i Danmark med EU Ecolabel på et jordforbedringsmiddel.
Søren og Henrik på Gærupgård ved Snedsted

Jordforbedringsmidler med EU Ecolabel

  • Begrænser jord- og vandforurening på grund af skrappe krav til indhold af bl.a. tungmetaller.
  • Fremmer genanvendelse af materialer.
  • Mindsker miljøbelastningen ved at fremme brug af materialer, der er produceret på en mere bæredygtig måde.